maandag 14 mei 2012

Kaart met wegveegtechniek

Hoi beste lezers,

Voor het Copic Benelux blog heb ik een tutorial gemaakt waarbij je de afbeelding wegveegt en er een schaduw van de afbeelding achterblijft. Klinkt misschien lastig, maar dat is het niet!

Hieronder staat de tutorial:

In de kaart hieronder gaat het om de afbeelding van de auto.Wat je nodig het is het volgende:
-Copic navulling (various ink)
-Mica (doorzichtig plastic)
-Een sponsje oid voor het aanbrengen van de inkt
-Memonto inkt (of een andere langzaam drogende inkt op oplosmiddelbasis zoals Archival ink)
-Een stempel naar keuze
-poetsdoek/keukenpapier


Ik heb deze afbeelding gemaakt met de Various Ink nrs E07 en E09 en een stuk mica van 10,5 x 15 cm. Sommige typen mica hebben een stroeve en een gladde kant, het is belangrijk aan de gladde kant te werken.Je brengt de inkt aan op het sponsje en veegt of dept daarmee over de mica. Ik heb een make-up sponsje gebruikt, het kan bijvoorbeeld ook met Ink blending foam of de Copic Ink Absorber. Op de foto hieronder heb ik met E09 gedept.Hierna ben ik er met E07 overheen gegaan Hij was nog niet helemaal naar wens, dus ben ik er nog eens met E09 en E07 overheen gegaan. De mica voelt wat plakkerig, maar dat trekt weg. 


 Dit is het resultaat. Zo ook al mooi als achtergrond, maar wij zijn nog niet klaar! Nu begint het spannende deel!


 Het is belangrijk om snel te werken, dus leg de stempel, de inkt en het keukenpapier vast klaar.


 Beinkt de stempel.


Stempel de afbeelding aan dezelfde kant als de Copic inkt en laat de inkt ongeveer 3 tellen zitten..
1,2,3... Veeg er dan overheen met de keukenrol en je zal zien dat de Copic inkt mee wegveegt!Het is noodzakelijk een stempelinkt te gebruiken op oplosmiddelbasis, omdat deze een reactie aangaat met de Copic inkt waardoor je het weg kan vegen. Inkt op waterbasis (zoals Distress ink) werkt niet.
Ik heb Stazon geprobeerd, maar dat werkte niet omdat die te snel droogt. Met Memento gaat het goed. Archival inkt zal ook goed werken omdat deze langzamer opdroogt dan Memento, waardoor je meer tijd hebt om de afbeelding weg te vegen. Je kan natuurlijk altijd proberen of de inkt die jij hebt ook geschikt is.

De afbeelding is nu klaar. Hieronder staat de kaart die ik er mee gemaakt heb:


Het papier is van Prima: En France Collection. Ik heb het mica op maat gesneden, en verder twee stickers en twee swirls uit mijn voorraad, en een label uit het paperpack gebruikt. Op het label heb ik een tekst gestempeld.Hier zie je nog twee voorbeelden van kaarten die ik met deze techniek gemaakt heb:
Ik hoop dat jullie het een nuttige en inspirerende tutorial vonden, en ben benieuwd naar jullie reacties. En heb je vragen, stel ze gerust!6 opmerkingen:

 1. Als je het leest, lijkt het allemaal heel ingewikkeld. Waarschijnlijk moet je het gewoon gaan doen. Het resultaat is in ieder geval heel leuk.
  Groetjes, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk idee en een prachtige kaart!
  Groetjes Jolanda.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, Gea,

  ik zie het en lees het en vind het nog best een soort van goochelkunstje! Geweldig, hans Klok is er niets bij! Verdwijnt zomaar de inkt en de copic-inkt terwijl de raampjes er dus gewoon in blijven zitten....rarara, hoe kan dat.
  Ik vind het een superleuk effect hebben!
  Dankjewel voor de uitleg, want het is wel duidelijk, hoor!

  GerJanne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoi Gea ,
  wat een mooie kaart. leuke techniek. ga ik binnenkort ook eens proberen.
  groetjes Brenda

  BeantwoordenVerwijderen